Museum Het Bolwerk: over vechten en verdedigen

In het Zeeuws-Vlaamse plaatsje IJzendijke bezoekt u Museum Het Bolwerk. Hier leert u meer over het verhaal van de tachtigjarige oorlog (1568 - 1648). Hoor over Menno van Coevoorden, Fjorden, linies en over Prins Maurits: een heel belangrijke figuur in de Nederlandse geschiedenis. IJzendijke ligt op 13 kilometer - een kwartiertje rijden of half uurtje fietsen - van Breskens. 

Museum het Bolwerk toont u hoe de bewoners van de grensstreek zich verdedigden tegen vijandige aanvallen, zoals tijdens de tachtigjarige oorlog. Het belangrijkste onderdeel van de collectie van het museum zijn de Staats-Spaanse Linies, een uniek complex van verdedigingswerken. Het is uniek, omdat hier een deel van de ontstaansgeschiedenis van Nederland nog zichtbaar en tastbaar is terug te vinden in het hedendaagse landschap.

Bezoek de oude oorlogszone

Veel van de honderden forten, dijken en linies die eeuwen geleden zijn gebouwd, zijn nog in het Zeeuws-Vlaamse landschap te zien. Museum Het Bolwerk bevindt zich dus precies in een oude oorlogszone. Vele gevechten vonden hier plaats: te beginnen bij de Romeinen in Aardenburg en eindigend bij de bunkers van de Tweede Wereldoorlog rond de Scheldemonding.

Kinderen ontdekken en bouwen zelf


Voor kinderen is er genoeg te zien en ontdekken in het museum. Zo is er en leuke legokamer aanwezig, zodat ze naar hartelust wat fjorden en linies na kunnen bouwen.

Museum Het Bolwerk wordt grotendeels gerund door vrijwilligers. De twee suppoosten, Jeanine en Trude, zijn geweldige gastvrouwen die u graag van meer informatie voorzien. Museum Het Bolwerk is zeker een bezoek waard tijdens uw vakantie aan de Zeeuwse kust.