Vestingstad Sluis: bourgondisch genieten

In het middeleeuws Zeeuws-Vlaamse vestingstadje Sluis bent u niet alleen: jaarlijks trekt dit pittoreske stadje ongeveer 5 miljoen bezoekers! En dat is niet voor niets: de bourgondische sfeer en historische uitstraling maken het een populaire bestemming en absolute aanrader. Sluis ligt op 17 kilometer van Breskens. 

Vestingstad Sluis ligt vlak tegen de Belgische grens en staat bekend als gemoedelijk en sfeervol. Er zijn veel restaurants te vinden, net als winkels en andere bezienswaardigheden. Die winkels zijn zeven dagen per week geopend en daarom is het er ook op een zondag vaak bruisend. De rijke historie van de plaats straat je overal tegemoet, maar ook de natuur heeft genoeg te bieden.


De Wallen van Sluis


De wallen zijn de oorspronkelijke verdedigingsmuren van het plaatsje en al meer dan 600 jaar oud. Sluis was destijds een bloeiende handelsstad door de ligging aan het Zwin, toen een belangrijke vaarweg. De nieuwe wallen werden later, in de Tachtigjarige Oorlog, gebouwd als bescherming tegen de Spanjaarden. Inmiddels zijn de wallen, de grachten en het omliggende grasland onderdeel van een prachtig natuurgebied. 

Molen, Belfort en Sint Janskerk ruïne

Naast natuur is er logischerwijs veel cultuur in dit historische stadje. Bezoek molen De Brak of het imposante Belfort, een museum in het kloppende hart van Sluis. Bekijk de fundamenten van de Sint Janskerk die in de 14e eeuw werd gebouwd en flink beschadigde tijdens de Tachtigjarige Oorlog. Wandel langs de oude vestingswallen en stadspoorten. Sluit af in het historische centrum van Sluis, in een restaurantje met een pannetje Zeeuwse mosselen of op het terras met een bourgondisch biertje. Op uw gezondheid!